08.11.2022
Kdy sázet ostružiny a jak získat bohatou úrodu?
Pěstování ostružin není v našem mírném pásmu ničím neobvyklým. Tyto pichlavé keře s hořkosladkými plody vyžadují pro každoroční bohatou úrodu správnou péči. Jak ostružiny sázet, stříhat a hnojit si řekneme v následujících řádcích.
Stříhání ostružin
Ostružina (ostružina ostružinová) patří mezi nejméně náročné plodiny. Obecně je dělíme na ostružiny, rostoucí zpříma a plazivé ostružiny.
Ostružiny se pěstují podobně jako maliny, vyžadují však více vláhy, méně dobře odolávají mrazu a jsou méně náročné na hnojení a půdu.
Vzpřímeně rostoucí kultivary jsou náročnější na ekologické podmínky. Vyžadují propustnou, humusovou, jílovitopísčitou půdu a dostatek vláhy. Jsou velmi citlivé na zamrzání dřeva a vyžadují chráněné, slunné stanoviště. Dozrávání ostružin a bohatá úroda vás potěší v červenci a začátkem srpna.
Plazivé ostružiny vyžadují teplou polohu a patří mezi nejskromnější ovocné rostliny.
Kdy sázet ostružiny a jak na to?
V první řadě potřebujeme mít připravené sazenice ostružin. Vytvoříme je podobně jako u malin – potápěním nebo kořenovými řízky. Takto získané sazenice, zkrácené na 2-3 pupeny, vysazujeme zpravidla na jaře do řad, vzdálených 2,5 m.
Vzpřímené rostoucí kultivary vysazujeme 1-1,5 m od sebe a plazivé kultivary 2-3 m od sebe. Na jaře je vhodné vysazovat zejména beztrnné ostružiny, které jsou velmi citlivé na mráz.
Ostružiny můžeme vysazovat i na podzim – pokud máme po ruce dobře zakořeněné sazenice. Je třeba stihnout výsadbu během časného podzimu (září/říjen), aby se rostlina dokázala v půdě dobře ujmout, než přijdou první mrazy.
Po výsadbě je důležité sazenice dobře polít a zamulčovat senem, slámou nebo dřevní štěpkou. Ostružiny vysazené na podzim profitují ze zimní vláhy a je tak větší šance, že se už příští sezónu můžete těšit z první úrody. Pro dobrou úrodu a zdraví rostlin je třeba i pravidelné stříhání ostružin.
Jak a kdy stříhat ostružiny?
Ostružiny je vhodné stříhat dvakrát ročně – někteří zahrádkáři stříhají pouze jednou, koncem zimy. Cílem je prosvětlovací řez, který provzdušní celý keř, zabrání vzniku houbových onemocnění a podpoří úrodnost rostliny. Jak na to?
První řez provádíme po dozrání a sklizni plodů, tedy ideálně na začátku podzimu – odstraňujeme přebytečné výhony, u jednoletých výhonů zastřihneme výrůstky za pátým listem.
Druhý (jarní) řez se provádí koncem zimy – vybereme cca 6 nejlepších výhonů, zkrátíme je o cca jednu pětinu délky a boční obrost zastřihujeme na 5-6 oček. Ostatní výhony a obrosty odstraníme.
Hnojení ostružin
Ostružiny jsou díky své nenáročnosti velmi málo náchylné k onemocněním či škůdcům a nevyžadují časté nebo bohaté hnojení. Přesto jim můžeme, na podporu zdraví a bohaté úrodnosti, dopřát některé z následujících hnojiv:
-
Symbivit: mykorhizní houby se napojí na kořeny rostliny, budou růst, čerpat živiny z půdy a podporovat tak rostlinu během celého jejího života,
-
Jihočeské hnojivo na jahody a drobné ovoce: organominerální NPK hnojivo, používáme na začátku a během vegetačního období,
-
Floria jahody a jiné drobné ovoce: rychle působící dvousložkové hnojivo, je skvělým zdrojem organických látek a živin. Díky obsahu draslíku posiluje buněčnou strukturu rostliny.