Moniliová hniloba plodů meruňky
Charakteristika choroby
Slupka i dužnina plodů všech druhů peckovin (meruňky, broskve, slívy, třešně, višně) měkne a hnědne. Na hnědých pletivech se vytvářejí špinavě bílé polštářky, které jsou tvořeny fruktifikačními orgány houby. Tyto polštářky jsou většinou uspořádány v soustředných kruzích. Napadené plody opadávají, ale často zůstávají mumifikované viset na stromech. Existují výrazné rozdíly mezi jednotlivými odrůdami. U meruněk, višní a v menší míře i u třešní, napadá tato houba i květy, listy a větvičky a je příčinou tzv. moniliového úžehu (spály).
Životní cyklus
Choroba přezimuje v napadených plodech a větévkách. Na jaře se z těchto míst šíří.
Nepřímá ochrana
Odstranění mumifikovaných plodů.
Chemická ochrana
Ošetření se doporučuje především v lokalitách s pravidelným větším napadením, u náchylných odrůd nebo po větším poškození plodů, např. kroupami. Ošetření se provádí před sklizní, avšak je limitováno ochranou lhůtou jednotlivých přípravků - vždy musí být dodržena.