Moniliová spála švestek
Charakteristika choroby
Onemocnění způsobuje houba Monilia laxa, která je i původcem hniloby peckovin. K infekci dochází tehdy, pokud v období květu stromů přetrvává deštivé a chladné počasí. Onemocnění se nejčastěji vyskytuje na višních a meruňkách a v posledních letech bylo zaznamenáno také u broskvoní a švestek. V rámci uvedených ovocných druhů existují značné rozdíly v náchylnosti odrůd, takže se často stává, že různé odrůdy vysazené vedle sebe vykazují různý stupeň napadení. Houba přezimuje v tzv. moniliových mumiích plodů, z nichž se na jaře uvolňuje obrovské množství spor.
Možnosti ochrany
Dvě ošetření citlivých odrůd uvedených peckovin na začátku a na konci kvetení stromů. Postřiky (například s Agro moniliová spála stop;nebo Signum) jsou důležité zejména za chladného a deštivého počasí. Kromě chemické ochrany je třeba usychající větvičky průběžně odstraňovat a nejpozději při jarním řezu peckovin je třeba ze stromů odříznout a spálit i seschlé moniliové mumie ovoce i s kousky zdravých větviček.