Bílá hniloba révy vínnej
Charakteristika choroby
Hrozny mohou být infikovány především od počátku zaměkání. Napadené bobule bílých odrůd se zbarvují mléčně až světle hnědě, hnijí a obvykle rychle usychají. Typická je octová vůně napadených hroznů, kterou působí přemnožení a činnost octových bakterií a kvasinek. K napadení dochází především za teplého (optimum 25–30 °C) a vlhkého počasí. Rozsáhlejší napadení lze očekávat zejména pokud dojde k hromadnému poranění bobulí a následuje teplé a vlhké počasí (krupobití, silný výskyt obalečů).
Chemická ochrana
Ohrožené porosty velmi náchylných odrůd je třeba za rizikových podmínek (vhodné počasí, poranění hroznů) ošetřit v době počátku zaměkání, příp. i později nebo po hromadném poranění (do 24 hod po krupobití). V podstatě jde o termíny shodné s ošetřením proti šedé hnilobě.