Bakteriální skvrnitost listů rajčat
Charakteristika choroby
Bakteriální skvrnitost rajčete - Xanthomonas campestrist pv . vesicatoria - nejčastěji postihuje rajče a papriku. Při rajčatech jsou náchylnější polní , při paprice kořeninové odrůdy.
Příznaky nemoci
Příznaky nemoci se vyskytují na listech, stoncích, stopkách, ale zejména na plodech. Bakterie napadají mladé rostlinné pletiva . Na listech se objevují drobné, tečkovité, vodnaté skvrny, které jsou průsvitné a obklopené žlutou obrubou. Skvrny se postupně rozšiřují a dosahují velikosti 3 až 4 mm. Napadené listy se stáčejí a od špičky odumírají. Podobné skvrny se objevují na stoncích a stopkách. Na plodech se tvoří skvrny, které jsou vodnaté, střed skvrny postupně vrásní, preliačuje se a skvrna nabývá nepravidelný kráterovitý vzhled a je ohraničena roztrhání pokožkou. Skvrny se později zvětšují a dosahují velikosti 2 až 8 mm, přičemž způsobují strupovitost plodů. Zralé plody v místě skvrny a zejména v jejím okolí mají zelenou barvu.
Možnosti ochrany
Nepřímá ochrana
- Vysévat do sterilizovaných pěstebních substrátů nebo skleníkových půd.
- Na výsev používat pouze zdravé a mořené osivo .
- Pravidelné zavlažování, přičemž je třeba zamezit ovlhčení listové plochy.
- Na zamořených půdách je třeba vynechat pěstování na 3 roky.
- Napadené rostliny je třeba ihned odstranit z porostu a zničit,
- Důkladné odstranění napadených posklizňových zbytků rostlin.
Přímá ochrana
- Preventivní ošetření rostlin měďnatý přípravky.