Suchá skvrnitost plodů papriky
Charakteristika choroby
Suchá skvrnitost plodů papriky se projevuje ve formě nepravidelných, světlehnědá, různě velkých skvrn vždy při špičce plodů. Později se tyto skvrny pergamenového ztenčuje nebo přecházejí do mokré hniloby ( především v rychlírnách ). Často se na nich objevují i houbové povlaky, proto se mnozí pěstitelé domnívají, že jde o onemocnění houbového původu a hledají možnosti chemické ochrany postižených rostlin. Suchá skvrnitost plodů papriky je však fyziologického původu a bývá zapříčiněna neharmonicky výživou, nedostatkem vláhy v období intezivnímu růstu plodů a zejména odrůdovou citlivostí ( citlivější jsou žluté odrůdy s tenčí slupkou ). Onemocnění se vyskytuje především na půdách vydatně hnojených dusíkem a draslíkem . Tyto živiny totiž brzdí příjem vápníku, který sice nemusí v půdě chybět, avšak pro rostliny se stává nepřístupným .
Možnosti ochrany
Pěstování odolných odrůd, harmonická výživa, zavlažování rostlin v období sucha a opakované postřiky ohrožených porostů v 7 až 10 denních intervalech listovými hnojivy s vyšším obsahem vápníku.