Sluneční úpal zeleniny
Charakteristika choroby
K poškození zahradních plodin silným slunečním zářením nejčastěji dochází při náhlé změně počasí, kdy se po několikadenním zamračeném nebo deštivém počasí náhle oteplí a výrazně se zvýší intenzita slunečního záření. Ze zelenin se se slunečním úpalem nejčastěji setkáváme na paprice a rajčatech především po vysazení sazenic na trvalé stanoviště. Tyto sazenice byly předpěstované ve sklenících nebo za okny bytů, kde nebyly vystaveny přímému slunci. Pokud navíc rostly v hustém sponě, mohou být kromě listů poškozeny i jejich stonky, které ze sluneční strany zbělají, skorkovatejú a snadno se lámou. Slunečním úpalem bývají poškozeny i plody rajčat. Ohroženy jsou zejména ty plody, které se při odstraňování zálistkových výhonků obnažili.
Možnosti ochrany
Poškození zeleniny silným slunečním zářením můžeme zabránit, pokud sazenice zelenin budeme postupně přivykat na přímý sluneční svit a zelené práce (odstraňování zálistkových výhonků) v porostech rajčat budeme provádět za podmračného počasí.