Strupovitost jádrovin
Charakteristika choroby
Choroba poškozuje listy, plody, květy a velmi často i letorosty. Na listech způsobuje tmavošedé až černé ostře ohraničené skvrny, které nekrotizují a silně napadené listy opadávají. Opadávají i silněji napadené květy a mladé plody. Větší plody jsou typicky strupovité, často se deformují a někdy i praskají. Na letorostech vznikají tmavé skvrny, které zasychají, následkem čehož kůra na letorostech je drsná a praská.
Na skladovaných jablkách se tato choroba vyskytuje v podobě drobných teček, případně v pokračující sporulaci na původních strupovitých skvrnách, které bývají jedním ze zdrojů pro šíření infekce. Konidie houby mohou setrvávat v latentním stavu na povrchu plodů nebo v bednách na ovoce a „obživnou“ až v podmínkách vysoké vzdušné vlhkosti ve skladu. Výskyt strupovitosti může tedy zjistit i ovocnář, který naskladnil relativně zdravé ovoce - bez strupovitosti. K nejčastějšímu výskytu skládkové strupovitosti dochází u odrůdy Golden Delicious.
Životní cyklus
Patogen přezimuje na napadených opadaných listech. K největšími infekčnímu tlaku, z přezimujícího stádia, dochází od fáze růžového poupěte až do doby 2 týdny po odkvětu. Pro průnik je nezbytné ovlhčení listů a teploty na 15 °C.
Nepřímá ochrana
Likvidace spadaného listí, rezistentní odrůdy, provzdušnění koruny při řezu. Fungicidní ochrana od počátku rašení.
Chemická ochrana
Na začátku ošetřování, za suchého letního počasí a koncem vegetace je možné používat přípravky preventivně působící. V období největšího nebezpečí infekce (od konce dubna do konce května) a za deštivého počasí pak přednostně přípravky působící kurativně (léčebně).