29.09.2020 (Aktualizácia článku: 21.09.2020)
Nejlepší odrůdy jablek na Slovensku. Které jsou vaše oblíbené?
Rozlišujete při pěstování jablek, zda jde o naši „původní“ odrůdu nebo jen zdomácnělou? Zajímají vás rozdíly mezi starými a novými odrůdami jablek? A v podstatě, má vůbec význam je takto rozlišovat? „Naše“ jsou jen z hlediska dlouhodobého pěstování, ale ve skutečnosti pocházejí z jiných zemí, jako například z Francie, Belgie, Nizozemska apod. Více o odrůdách jablek, kterým se nadále daří i u nás, se dočtete v následujícím textu.
Slovenské odrůdy jablek
Ve zkratce za „naše“ můžeme považovat jen úzký výběr místních a krajových, regionálních odrůd. Všechny z nich původně patří k druhu jabloň domácí a postupně vznikaly křížením z divoce rostoucích nebo dlouhodobě zdomácnělých. Ty se k nám dostaly prostřednictvím vln osidlování, z křižovatek obchodních cest nebo jako „naturálie“ za významné služby.
Slovenské odrůdy - staré, původní se pěstují jen v omezeném rozsahu, jsou vázané na klimatické a kulturní podmínky v tom kterém regionu. To znamená, že v jiných částech světa se nevyskytují. Do pozornosti dáváme odrůdy Solivarská ušlechtilá, Hontiarska končiarka a Parména zlatá zimní.
Víte, že původně se na Slovensku pěstovalo více než 300 odrůd jabloní, přičemž dnes je i těch „pár jablek“ v ohrožení? Důvody vyplývají jednak z odlišných pěstitelských praktik – jabloně se pěstují na slabších podnožích, což je méně efektivní. Mnohé z nich nebyly určené pro další šlechtění, po případě pouze na sušení nebo pálení.
Jaká kritéria jsou důležitá při výběru vhodné odrůdy jabloní?
Kromě výběru podnože (vzrůst ovocného stromku) doporučujeme rozlišovat odrůdy podle termínu dozrávání, odolnosti vůči mrazům a chorobám a také podle obrázků konkrétních odrůd můžete zjistit kvalitu kořenové soustavy a rozvětvení jabloně.
Výhodou je zaměřit se na rezistentní odrůdy jabloní vůči nejznámějším nemocem a škůdcům. Jabloně mohou podlehnout strupovitosti, která je po silnější infekci zcela znehodnotí. Náchylnější odrůdou je například Golden Delicious. Zajímavostí o ní je i velmi časné vyskytnutí se při skladování v domácích podmínkách. Podléhá také padlí, přičemž z vhodných vícefunkčních přípravků vybíráme Delan Pro a PŘEDJARNÍ POSTŘIK.
Z toho vyplývá i další důležité kritérium, a to účel dané odrůdy. Máte raději jablka na přímou konzumaci nebo na dlouhodobé uskladnění? Které slouží více k čemu?
Letní a rané podzimní odrůdy
Jsou vhodné pro přímou konzumaci. Pěstujte je v menším rozsahu, maximálně 3 jabloně.
Ametyst
Novější odrůda, kříženec Nella a Vista Bella. Dozrává začátkem srpna, na konzumaci vhodná max. měsíc po sklizni. Strom je středního vzrůstu, plody plody purpurově červené. Výhodou je odolnost vůči chorobám a nenáročnost řezu.
Podzimní a (pozdní) zimní odrůdy
Dlouhodobé uskladnění i v domácích, sklepních (chladnějších) prostorách.
GoldStar
Je známá jemným zeleným zbarvením a růžovým nádechem ze sluneční strany. Mnohým nevyhovuje pro křehkou konzistenci, ale zato je svěží a příjemně nasládlé chuti. Sběr naplánujte začátkem října, konzumovatelná od ledna. Na skladování vhodná do dubna, května.
Luna
Známá česká odrůda, typické velké kulovité plody se zeleným nádechem. Výrazně aromatické a sladkéchuti. Vhodná na výsadbu pouze do nižších a středních poloh. Sběr také začátkem října, ale konzumovatelná už v listopadu.
Fuji
Celosvětově oblíbená zimní odrůda. Dozrává až v druhé polovině října, lze ji skladovat až do května. Nevýhodou je velkovýrobní pěstování, což i při jejích mnoha dostupných klonech vytváří pochybnosti o kvalitě. U nás méně rozšířená odrůda, spíše v severních příhraničních oblastech.
Pinova
Doporučujeme vysazovat v jižních oblastech. Přestože je méně náchylná vůči houbovým chorobám, udržujte ji v kondici pomocí fungicidů ze skupiny strobilurinů. Má jen jemné, červené zbarvení, výhodou je i snadná tvarovatelnost stromu.
Topaz
Náš tip na závěr končíme skutečně bujnou, dobře plodnou zimní českou odrůdou Topaz. Vykazuje maximální rezistenci vůči chorobám, můžete ji vypěstovat i ve vyšších polohách. Chutná svěže, a to díky jemnému kořeněnému nádechu. Plánovaný sběr počátkem října, kontrolujte však průběžně zejména při vysoké úrodě.