721 / 875 550 721 / 875 550 | PO - PÁ 9:00 - 16:00
Facebook Twitter Youtube Instagram
Levné spreje - internetový obchod
0
Košík
Košík
0 Kč

Menu
Aktuality » Kdy je dostatečně teplo k výsadbě?

31.03.2021 (Aktualizácia článku: 28.03.2021)

Kdy je dostatečně teplo k výsadbě?

Období od března až do května je známo stále většími teplotními výkyvy. Sice se uvádí, že při teplotě 25 °C vzejde téměř všechno, některé rostliny však patří do země dříve. Jak pěstovat podle nároků na teplo, zvláště na územích klimaticky odlišných oblastí, abychom se po sezóně těšili ze zdařilé úrody?

výsadba na zahradě

 

Jak se projevuje účinnost teploty při pěstování?

Odlišné nároky na teplotu neohraničujeme pouze na jednotlivé druhy rostlin, ale i na citlivost jejich jednotlivých orgánů a základních životních procesů. V našem podnebném pásmu se většinou teploty vhodné pro život rostlin pohybují okolo 35 °C (nad 35 °C u většiny zahradní zeleniny dochází k destrukci reprodukčního systému), ale samozřejmě ne u každé odrůdy.

 

Jinou teplotu vyžadují nadzemní orgány oproti kořenové soustavě - např. květní části nesnášejí pokles teplot pod 0 °C, rozdíl mezi teplotními podmínkami pro klíčení a zakořenění je i o 10 °C. Nižší teplota působí příznivěji na vývoj a odolnost kořenové soustavy u běžně pěstovaných zahradních plodin.

 

Náš tip
Při sezónní přípravě řízků určených k zakořenění používáme mírně vlhký substrát Stimulax I. prášek v polostínu. Prvních 10 dní chráníme odřezky před výkyvy zvenku bílou netkanou textilií, pravidelně je kontrolujeme, abychom vystihli vhodný termín sběru. Při jejich "předýchaní" cukry dochází k slabé tvorbě pletiv, následně kalusů a kořenů.

 

Jak rozjet sezónní pěstování za optimální teploty?

Pozor, velká část zahradní zeleniny vyžaduje předpěstování v nejvhodnějším termínu, resp. zakládáme pro ně pařeniště nebo výsadbu ve sklenících při různých opatřeních. Jde zejména o teplomilnou zeleninu, která pro růst vyžaduje teploty v rozmezí 25 - 30 °C, ale klíčení semen nemůže proběhnout při teplotě nižší než 12 °C.

U sazenic dbejte na zdravé zvyšování odolnosti vůči nízkým teplotám postupným otužováním. Je to nezbytné při přechodu ze zakrytých prostorů do zahrad - provádíme delší větrání, na zálivku zeleniny používáme vodu s nižší teplotu, než je optimální pokojová. Také je pro ně velmi příznivé snižovat pokojovou teplotu o 5 - 8 °C v noci.

 

Skvělým tipem na zvyšování odolnosti vůči nízkým teplotám je roubování - teplomilnou zeleninu, např. melouny roubujeme na dýni se silnou kořenovou soustavou.

 

Typy pěstované zeleniny podle rozdílných nároků na teplotu

detail na špenát v zahradě

 

Mrazuvzdorná zelenina

Sice snáší teploty i pod bod mrazu, třeba se však orientovat podle konkrétní ontogenetické fáze a pro určité orgány - např. špenát a salát odolává mrazům ve fázi mladých rostlin, kapusta růžičková ve zralém, konzumním stavu.

Pro optimální teplotu klíčení mrazuvzdorné a jiné zeleniny je všeobecně uznávaný princip optimální a tzv. teploty v praxi na sázení, které při jistých úpravách objasnil dr. Jerry Parsons. Optimální teplotu pro klíčení je nemožné dosáhnout, resp. v praxi vždy musíme vysazovat v jistém časovém předstihu, abychom úrodu ochránili např. před silnými vedry. Tento princip je možné aplikovat na jakékoli zahradní zelenině, velmi jednoduše tak zjistíte, kdy sázet česnek, salát, špenát, kapustu nebo zelí.

Z údajů v tabulce vyplývá, že špenát a salát dobře klíčí již od -1°C, petržel , mrkev, řepa a ředkvička při teplotě od 4 °C, přičemž maximální teplota půdy se pohybuje v rozmezí 26 - 32 °C. Při klíčení mohou podlehnout vlivům plísní, hub a brzkému padání klíčících částí, resp. se projeví choroby kořenů, stonků a nadzemních částí. Preventivně je ošetřujeme systémovým kombinovaným fungicidem.

 

Chladuvzdorná zelenina

sběr brambor

Průměrné a maximální teploty při výsadbě se v podstatě výrazně neliší od mrazuvzdorných, ale citlivé už jsou na teploty pod bodem mrazu. Patří k nim mimo výše zmíněné mrkve a ředkvičky i kapusta a zelí hlávkové - dobře snášející teplotu na klíčení od 4 °C do 35 °C, optimální představuje 29 °C, ale v praxi ji běžně vysazujeme do půdy s teplotou 13 °C.

Rané klíčení při nízkých teplotách u těchto druhů zeleniny maximálně respektujeme - např. pozdější výsadbou kapusty přicházíme o velmi chutné, šťavnaté a nasládlé růžičky.

 

Teplota půdy nesmí klesnout pod nulu ani při vysazování brambor. Předtím je však po vrstvách uložíme do bedýnky a zasypeme zeminou. Vhodné podmínky pro klíčení jim zajistíme na světlém místě s teplotou od 10 - 18 °C. Až po naklíčení (4 týdny) lze zvažovat, zda už brambory sázet do půdy.

Stále však buďte obezřetní vůči pozdním jarním mrazům napadající jak ovocnou, tak i zeleninovou úrodu. Ochráníte ji např. nastýláním půdy fólií, rosením zeleniny nebo tzv. zadýmováním vysázené zeleniny.

Teplomilná zelenina

řádky s paprikou

Dbejte obzvlášť na správnou výsadbu papriky a rajčat, ale i okurek, fazolí a melounů. V tabulce je jasně vidět rozdíl v nárocích na teplo mezi paprikou a rajčaty, které klíčí při teplotě 10 - 32 °C. Na rozdíl od rajčat, paprika klíčí při minimální teplotě až 15 °C. V praxi je to přibližně při teplotě půdy kolem 18 °C.

 

Plodiny vysazujeme vždy s důrazem na komplexní optimální podmínky - rovněž důležité je nejen teplo, ale i optimální závlaha, hloubka, hustota při výsadbě, ale také jejich partnerské pěstování a střídání míst.

Autor článku

Mgr. Lenka Krčmáriková

Mgr. Lenka Krčmáriková

Zahrádkářství je mým koníčkem již několik let. Často mívám dilema ve výběru vhodného postřiku proti škůdcům v naší zahradě. S eshopem levnepostriky.cz jsem začala spolupracovat v září 2019 jako obsahový manager. S mým týmem hledáme komplexní odpovědi na vaše otázky. Nenašli jste, co jste hledali? Ozvěte se mi na poradna@levnepostriky.cz a možná právě váš problém bude tématem dalšího blogu.

Líbil se Vám článek? Podělte se s ostatními  

Doporučené přípravky