02.12.2019 (Aktualizácia článku: 03.12.2019)
Jak správně provést zimní řez ve vaší zahradě?
Zimní řez je velmi důležitý pro vaši úrodu. Provedení zimního řezu představuje klíčovou roli pro znásobení úrody, koruny stromů jako z katalogu a omlazené, zdravé dřeviny. V dnešním článku se dozvíte, jak správně provést zimní řez ovocných dřevin.
Proč dělat zimní řez stromů
Zimní řez je pro dřeviny velmi potřebný, protože oživí korunu stromů, znásobí úrodu, větve díky němu zmohutní a stromy rychleji vyrostou. K větvím se dostanete mnohem jednodušeji. Čím košatější je koruna stromů, tím více živin spotřebují. Takto vyčerpané stromy úrodu méně ovoce. Ideální je provádět ho od listopadu zhruba do začátku dubna. Pozor na mrazy, řežte pouze když je teplota venku nad nulou, protože hrozí zamrznutí větví. Začněte až tehdy, když budete mít jistotu, že největší mrazy už pominuly. Ideální teplota na zimní řez stromů je kolem 2-5 °C.
Peckovice řežte začátkem podzimu, stromy dužnatých plodů naopak v předjaří.
Jaký typ zimního řezu je pro vaše dřeviny prospěšný?
U mladých stromů je třeba se zaměřit na správné tvarování, u starších je nezbytné prosvětlování a zmlazování. Nezapomínejte po řezu spadané větve posbírat a odklidit ze zahrady do kompostu. Kvůli organickému odpadu může dojít k plísňovým onemocněním trávníku jako plíseň sněžná apod.
Nejčtenější články - Nezapomněli jste na nic během zazimování zahrady?
V tomto článku se dočtete, čemu všemu je třeba v zahradě věnovat pozornost a jaké přípravky jsou vhodné na údržbu. Dozvíte se, jak pečovat o záhony, kompost, jaké hnojivo je nejdůležitější v tomto období, ale i jakým způsobem zazimovat všechny ovocné dřeviny.
Zimní řez prospívá zejména jádrovinám jako jsou jabloně či hrušky. Pokud jdete ořezávat peckové stromy jako nektarinky, třešně, některé druhy broskví apod., doporučujeme dělat řez těsně po sklizni plodů na podzim. Peckoviny nestříhejte v zimním období, protože po oříznutí jsou velmi náchylné na choroby. Když začnou rašit listy, seřezávání se raději vyhněte. Stromy se totiž tehdy probouzejí a aktivuje se v nich míza.
Existují různé typy řezů. Jedním z nich je výchovný řez, který se provádí u mladých stromků, jehož úkolem je určit další růst stromu. Dalším řezem je udržovací řez převážně starších stromů, jehož cílem je zajištění plodnosti stromu. Zmlazovací řez zase proveďte, když měl strom špatnou plodnost. Rozdíl mezi zimním a letním řezem je v jejich významu. Letním řezem podporujete násadu květů v další sezóně, zatímco zimním řezem vyformujete korunu a zaručíte zdravý stav dřeviny.
Jak přesně udělat zimní řez ovocných stromů?
Před zimním řezem zhodnoťte stav koruny stromu. Nemocné a poškozené větve
odstraňte jako první. Během prosvětlování koruny vždy řežte ty větve, které rostou směrem dolů, do kříže nebo do středu. Stříhejte, dokud mezi větvemi nebude prostor 15-30 cm. Pokud byste neřezali až k větvovému kroužku a zachovaly byste čípek, v budoucnu by z něj mohly vyrůst další plané výhonky. Snažte se usměrňovat hlavní větve do vodorovné polohy. Větve, kterými chcete tvarovat korunu, by měly být šikmo řezané s cílem splynutí s původní větví. Posledním krokem je zkrácení nejvzdálenějších větví. Malé větve sestřihněte tak, aby nejvrchnější poupě směřovalo tam, kde v budoucnu chcete mít větev.
Důležitý tip - Každou ránu po odstřižení ošetřete voskem se zahradním nožíkem - žabkou. Tento speciální nůž je vyrobený z kvalitní uhlíkové oceli. Slouží k očkování, řezání a úpravě dřevin a dalších rostlin.
Nejvhodnější nářadí na zimní řez
Během zimního řezu je velmi důležité ošetřovat stromy vhodným zahradním nářadím. Na nejsilnější větve či kmen doporučujeme lehkou rámovou pilku.
Výběr zahradních nůžek závisí na tom, zda chcete klasické nůžky nebo s převodovým mechanismem, který zvyšuje střižnou sílu až 3x. Převodové nůžky jsou vhodné ke stříhání čerstvých větví a výhonků. Pákové nůžky vám také ušetří množství sil. Svým provedením jsou vhodné převážně na stříhání silnějších větví.
Při koupi zohledněte čepele. Jednočepelové nůžky se hodí na stříhání suchých větví a kořenů, kde není důležitý příliš kvalitní řez.
V rámci zimního řezu však použijte dvoučepelové nůžky, které stříhají přesněji, jejich řezy jsou hladší a ideální na stříhání živých větví. Jejich slabou stránkou je namáhavější práce.
Mnozí nevěnují pozornost tvaru rukojeti, nůžky vybírají jen podle čepele. Při delší práci v zahradě s běžnými nůžkami přetížíte svaly na ruce a můžete si přivodit puchýře. Sáhněte proto po zahradních nůžkách s ergonomickým tvarováním rukojeti.
Při výběru dbejte na kvalitu použitých materiálů. Zahradní nářadí finské značky Fiskars poskytuje špičkovou kvalitu s dlouhou tradicí už téměř 4 století.
Nejdůležitější tipy na zimní řez ovocných stromů
- Zimní řez je nejvhodnější pro jádroviny jako jabloně a hrušky. Stříhání malvice vám ušetří množství práce v zahradě během léta.
- Hruška a jabloň rodí v kratších výhoncích, proto jednoleté výhony nezkracujte. Rovněž tak postupujte i u peckovin jako meruňky nebo broskve.
- POZOR - tyto peckoviny seřezávejte v období během vegetace později na jaře, případně v létě, protože zimní řez by jim uškodil. Broskev by měla být seříznutá na počátku kvetení. Všechny jednoleté přírůstky můžete zkrátit cca o třetinu - polovinu
- Co se týče zimního řezu třešně a višně, nepřežeňte to s řezáním. Úplně stačí, když odstraníte přebytečné výhonky a zkrátíte větve do roviny.
- Řez keře a jiného keříčkovitého ovoce provádějte v předjarním období.
- Ořechu a lísce vysloveně škodí zimní řez. Pokud plánujete tvarovat či prořezat větve těchto stromů, vyvarujte se vysokých teplot. Doporučujeme je řezat v květnovém období, nikoli však při vysokých teplotách. Škodí jim rovněž jako nízké teploty.
- Péče o zahradu během vegetace nekončí pouze zimním řezem. Stromy třeba dostatečně vyživovat a zavlažovat.
Důležitý tip - Každá rána na stromě musí být ošetřena, jinak může onemocnět. Ošetřete stromy stromovým balzámem nebo štěpařským voskem.
Sledujte naše tipy i nadále a dosáhnete snu každého zahrádkáře… Více zahrady a méně práce :)